New York – Londonderry osa 1/2

Seuraava kilpailumme on New Yorkista Pohjois-Irlantiin Derry-Londonderry -nimiseen kaupunkiin. Kilpailulla on mittaa noin 3100 meripeninkulmaa ja järjestäjien arvioima kesto on 17-21 vuorokautta. Alussa ajamme moottorilla noin 50 meripeninkulman matkan ulkomerelle pois laivaväyliltä ja samoin lopussa ajamme parikymmentä meripeninkulmaan sisään Derryn lahdelle. Lisäksi Kanadan itäosien eteläpuolelle on järjestäjien toimesta määritelty jään vuoksi reittiä rajoittava laatikko, josta käytännössä seuraa, että ensimmäiset 1400 meripeninkulmaa edetään suoraan itään ja sen jälkeen kurssi käännetään koilliseen kohti Derryä. Käytännössä reitti menee kohtuullisen lähelle Azoreita, joiden tienoilla pohjois-Atlantin korkeapaine yleensä sijaitsee. Sään suhteen kilpailu noudattaa siis muista avomeriylityksistä tuttua kaavaa: yritämme pysytellä matalapaineiden eteläpuolella ja korkeapaineen pohjoispuolella. Lisäksi Amerikasta Eurooppaan virtaa suomalaisillekin tuttu Golf-virta, joka tosin pääasiassa kulkee omaa reittiämme etelämpänä. Edellisen hyvin menneen kilpailun jälkeen kaikilla oli luonnollisesti kovat odotukset tälle viimeiselle valtameriylityksellemme. Jopa Huw motivoi porukkaa kilpailemaan. Minulla oli luonnollisesti omat epäilykseni, sillä Huw on luonnostaan niin varovainen.

Maanantaina 20. kesäkuuta ensimmäisenä kilpailupäivänä irroitimme köydet New Jerseystä aamukymmeneltä. Tämän jälkeen pyörimme New Yorkin edustalla kuvattavana kaupungin silhuettia ja vapaudenpatsasta vasten. Meillä piti olla omalla brändätyllä spinaakkerillamme kuvaussessio jo aiemmin, mutta koska vene oli telakalla, oli kuvaussessio tänään. Muut lähtivät siis kohti starttialuetta ja me jäimme jiippailemaan Hudson-jokeen spinaakkerimme kanssa. Matkalla starttialueelle ohjelmassa oli kertauspurjehdusta uusille miehistönjäsenille, joita meillä tosin oli vain kolme ja lisäksi kaksi useammassa aiemmassa kilpailussa mukana ollutta. Itse olin vapaavahdissa nukkumassa näiden harjoitusten aikana. Mies-yli-laidan -harjoitukseen kaikki osallistuivat, ja koska Amancio oli ohjannut kaksi edellistä minä ohjasin tällä kertaa. Tämän jälkeen muut olisivat jo olleet valmiit aloittamaan, mutta joutuivat odottamaan meitä, sillä olimme myöhässä spinaakkeriharjoituksista johtuen. Kilpailu alkoi lopulta puoli tuntia myöhässä kello 19.30 paikallista aikaa eli 23.30 UTC. Me tipuimme startissa rivin taakse, mutta kun kymmenen minuutin jälkeen sai vaihtaa kurssia nousimme tuulen puolelta kärkikahinoihin.

Tiistaina aamuyöllä toinen vahti oli menettänyt sijoja, koska spinaakkeria ei ollut nostettu. Nostimme sen heti meidän vahtimme aluksi. Seuraavassa heidän vahdissaan tuuli tyyntyi, muutti suuntaa, ja sitten yltyi uudestaan. Tämä edellytti jiippejä ja viimeisessä jiipissä spinaakkeri meni kierteille ja se piti laskea alas. Siinä meni aikaa, ja tipuimme sen johdosta viimeiseksi. Etäisyys ensimmäiseen on tosin ainoastaan alle 20 meripeninkulmaa, joten kaikki olisi vielä mahdollista. Vauhtimme on ollut kaikesta huolimatta hyvää ja etenimme vuorokauden aikana 270 meripeninkulmaa. Juhannus lähestyy ja päivän pituus on 15 tuntia. Lisäksi hämärän kesto on niin pitkä, että pimeä aika on ainoastaan seitsemän tuntia. Yöllä oli lisäksi täysi kuu, joten jopa trimmaamisen pystyi hoitamaan ilman lamppua.

Kolmantena kilpailupäivänä oli minun ja Sebastianin ruoanlaittovuoro. Hän on ollut niin merisairas, että minä päädyin hoitamaan koko homman yksin. Onneksi se oli tiedossa, ja Amancio valikoi helposti kokattavat ruoat. Lounaaksi oli Brie-pekoni-karpalohillo-sämpylöitä, josta ei synny juurikaan tiskiä ja päivälliseksi oli purkkikanalihapullia ja pastaa. Lisäksi nukuin sekä ennen vuoroa että lounaan ja päivällisen välissä, joten päivä eteni suhteellisen kivuttomasti. Mitä purjehdukseen tuli, vaihdoimme myrskyyn varautuessamme aamuyöllä meidän vahdissamme Yankee ykkösen liian aikaisin Yankee kolmoseen ja laítoimme reivin isopurjeeseen. Minulla oli tunne, että jos yritän pakottaa enemmän purjeita ylös, on se minun vastuullani, sillä Huw ei selkeästikään halunnut pitää niin paljon purjeita ylhäällä. Tästä johtuen olimme koko porukan hitain vene ja tipuimme 40 meripeninkulman päähän johtavasta veneestä. Lopulta tuuli yltyi yli 40 solmuun eli 20 metriin sekunnissa ja huippunopeutemme oli 28 solmua surffissa. Etenimme vuorokaudessa 290 meripeninkulmaa.

23. kesäkuuta Telemed nousi eteläisimpänä veneenä Golf-virran avulla 11. sijalta ensimmäiseksi. He etenivät 2 solmua nopeammin kuin kukaan muu. Me ja moni muukin lähti matkimaan heitä. Löysimme virran ja vauhtimme nousi merkittävästi. Päivä oli sateinen ja siitä johtuen luukkuja ei voinut pitää veneen sisällä auki. Sisätilat olivat erittäin kuumat ja nukkuminen hankalaa. Osittain tämä touhu alkaa kyllästyttämään, mutta kun hyvällä purjehduskelillä tulee kannelle ja tarttuu ruoriin, niin kyllä siinä muut huolet unohtuvat. Sen lisäksi maisemat ja säät sekä yöt ovat upeita, joten kyllä tätä varmaan aika nopeasti kaipaa, vaikka tällä hetkellä alankin olla valmis palaamaan Lontooseen ja sieltä Suomeen. Etenimme päivän aikana 257 meripeninkulmaa.

Suomen juhannusaattona nousimme PSP:n edelle. Lisäksi Ichorcoalissa joku oli tullut kipeäksi ja he olivat lähteneet jo edellisenä päivänä kohti Kanadaa tiputtamaan häntä pois. Onneksi heidän ei tarvinnut ajaa koko matkaa rannikolle, vaan kipeä henkilö poimittiin pois kyydistä, kun he olivat noin 200 meripeninkulman päässä rannikosta helikopterilla. Koko vuorokauden etenimme hyvää 14-15 solmun vauhtia Golf-virran vauhdittamana ja teimmekin koko vuoden vuorokauden huippunopeutemme, 325 meripeninkulmaa. Se on siis noin 13,5 solmun keskinopeus 24 tunnin ajan. Tänään tuli 4 vuorokautta kilpailun alkamisesta, ja olemme nyt edenneet 1085 meripeninkulmaa eli 270 meripeninkulmaa vuorokaudessa kohti maalia. Vähitellen alkaa siis vaikuttaa siltä, että olemme perillä huomattavasti arvioitua kestoa nopeammin. Tänään kuulimme myös uutiset Britannian EU-erosta eli Brexitistä. Täällä veneellä kaikki tuntuivat olevan EU:ssa pysymisen kannalla, joten he eivät olleet tulokseen tyytyväisiä.

Lauantaina aamuyöllä siirsimme kelloja kahdella tunnilla ja veneen aika on nyt UTC-2. Olemme välillä kymmenennellä ja välillä yhdeksännellä sijalla riippuen siitä, miten lujaa Qingdao pohjoisempana etenee. PSP on suoraan takanamme noin yhden meripeninkulman päässä. Lisäksi Ichorcoal on noin kahden vuorokauden matkan eli 400 meripeninkulman päässä takanamme. Toinen veneen vessoista on ollut tukossa ja poissa käytöstä. Se on aiheuttanut välillä pitkiäkin jonoja. Päivän päätteeksi tulimme ”jäälaatikon” itäkulmalle ja käänsimme kurssin kohti koillista. Pisteportti olisi ollut vielä idempänä, mutta sääennusteesta johtueen kukaan veneistä ei mennyt sinne. Ichorcoalille on siis tarjolla kolme helppoa lisäpistettä. Soittelin muuten kitaraa iltapäivällä.

Sunnuntaina 26. kesäkuuta seitsemäntenä kilpailupäivänä aamulla kello 6 veneen aikaa ja olemme purjehtineet kaikkien maailman pituuspiirien poikki. Lisäksi Amancion pitämän kirjanpidon mukaan olemme nyt purjehtineet suurinpiirtein kaksi kertaa maapallon ympärysmitan (21600mpk) verran eli noin 43 tuhatta meripeninkulmaa. Nyt on enää siis jäljellä oman reitin leikkaaminen ja lähtöpisteeseen palaaminen viimeisessä kilpailussa Alankomaista Lontooseen. Päivän aikana tuuli keveni ja saavutimme muut. Kun tuuli hieman yltyi jäimme toiseksi viimeiseksi PSP:n taakse. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen, joten shortsit olivat päällä ensimmäistä kertaa tässä kilpailussa. Sääennuste ei lupaa hyvää, sillä pohjois-Atlantin korkeapaine tulee liikkumaan yllemme ja pysäyttämään meidät. Ensimmäiset veneet saattavat juuri ja juuri ehtiä riittävän pohjoiseen. Päivän aikana Tino korjasi vessan. Päivän päätteeksi jäljellä oli 1580 meripeninkulmaa eli noin puolet kilpailusta.

Tähän on siis hyvä päättää tämä ensimmäinen puolikas kertomuksesta kilpailusta Yhdysvalloista Eurooppaan. Reissun lähestyessä loppua mieliala veneellä on taas muuttunut paremmaksi ja riitoja ei juurikaan ole. Osansa on varmasti myös sillä, että vahdit on viimeisten muutaman kilpailun ajan pidetty pääasiassa samoina ja ihmisiä ei ole jatkuvasti yritetty sekoittaa keskenään.